jak_se_starat_o_drevene_nadobi

Jak používat a pečovat o dřevěné nádobí

Jíst z dřevěného nádobí je naprosto nádherný zážitek a je to odlišný pocit než jíst z keramiky. Ke své dřevěné misce si vytvoříte vztah a bude vás provázet dlouhé roky.

Co z dřevěné misky můžete jíst?

Budeme tady mluvit jen o našem dřevěném nádobí, protože pro to, které koupíte jinde, může platit něco jiného. Každopádně – naše misky jsou vhodné pro jakákoli horká i studená jídla. To znamená, že do dřevěné misky smíte dát horkou polévku, kaši, müsli, salát, mastnější jídla atd. Dřevěná miska ani pod horkou polévkou nepraskne! Prověřeno mnoha porcemi naší domácí kuchyně 🙂

Jak je dřevěné nádobí ošetřené?

dřevěné nádobí miskaVšechno naše dřevěné nádobí je opatřené certifikovaným přírodním ošetřením, které je vhodné pro styk s potravinami a dokonce i s dětskými hračkami. Přičemž rozlišujeme dva typy našeho nádobí:

  1. To, které má nějaký bílý dekor (mandaly, lístečky apod. – viz obrázek vpravo) a ty ostatní. To s bílým dekorem je vždy ošetřené přírodním lakem, který zabraňuje rozmazání a rozpouštění bílé malby a zároveň zabraňuje veškerému jídlu, vlhkosti, mastnotě apod. před vniknutím do dřeva.  Toto dřevěné nádobí je tedy o chlup lesklejší, než je vzhled surového dřeva (ale opravdu jen o chlup, viz foto vpravo) a zůstane tedy bez poskvrny i po rajské polévce nebo rýži s kari.
  2. To ostatní – tedy vypalované nebo bez jakýchkoli dekorů (ať už jde o misky, talířky, lžíce…) – ošetřujeme jen přírodním olejem, milujeme totiž kontakt se dřevem co nejpřirozenějším – a k tomu se ošetření oleji skvěle hodí. I toto nádobí můžete používat na horkou i studenou kuchyni, jen je třeba počítat se dvěma věcmi – pokud např. do takovéto misky dáte rajskou, řepu a podobně intenzivně barvící jídla, pak po nich v misce může zůstat jemné zabarvení, které se ale časem vymyje s tím, jak ji budete používat. Celá miska získá s léty používání nádhernou patinu a takovéto dřevěné nádobí budou moct klidně zdědit i vaše děti, je skutečně skoro nesmrtelné 🙂 Tedy pokud o něj dobře pečujete, a tom níže.

Jak o dřevěné nádobí pečovat?

Jak jsme napsali výše, naše dřevěné nádobí rozlišujeme na dva typy. O to s bílou kresbou nemusíte pečovat nijak, svrchní vrstva laku je nepropustná, trvanlivá a není třeba ji nějak v průběhu času ošetřovat. Ostatní dřevěné nádobí natřené pouze olejem je potřeba jednou za čas znovu olejem napustit, častost závisí na tom, jak pravidelně jej používáte. Pokud několikrát týdně, pak nádobí ošetřete olejem cca jednou za měsíc. Pokud jen občasně, tak cca jednou za 3-4 měsíce.

Dřevěné nádobí ošetříte olejem tak, že vezmete svůj oblíbený (např. lněný, kokosový, ale i stolní) a houbičkou namočenou v oleji misku/talířek/lžíci přetřete po celém povrchu. Pak ji necháte cca 24 hodin zaschnout a můžete znovu používat. Tím misce vrátíte nejen vizuální šmrnc, ale i odolnost povrchu.

Oba typy dřevěného nádobí můžete mýt pod vodou, jarem, houbičkou nebo kartáčkem. Do myčky nepatří, leda byste se s ním chtěli nadobro rozloučit. A jednoho dne, až vám nádobí doslouží, můžete si ho přiložit třeba do kamen 🙂